20 Dage på Ganges-floden 🛶🏕️

(English translation below)

Turen startede i Karnaprayag i Himalaya-bjergene. De første 4 dage padlede jeg White water på Alaknanda-floden, indtil den mødte Bhagirathi og officielt blev til Ganges-floden. Masser af adrenalin, spænding og krævede fuld fokus. Jeg må indrømme, at den første dag var en læring i ydmyghed. De utallige rapids er op til klasse 4 og kommer hurtigt efter hinanden. (Klassificeringen beskriver, hvor svær en rapid eller strækningen er, og klasse 4 er bestemt ikke nem). Med tiden fik jeg mere selvtillid og håndterede det langt bedre. Det er en fantastisk følelse at sidde i flodens kraftfulde epicenter, hvor der ikke er tid til at tænke på andet end at manøvrere kajakken gennem strømmen! Min ruteguide Anup og jeg sov i telte på flodbredden om natten og tacklede floden om dagen.

Da vi nåede Rishikesh, skiftede jeg fra White water kajakken over til den foldbare kano, jeg har taget med fra Danmark. Jeg samler den på flodbredden og sætter afsted. Selvom jeg allerede havde tilbragt dage på floden, var følelsen af at sætte kanoen i vandet med alle mine ting og bare drive med strømmen en kæmpe rus – point of no return.

De andre dage på floden havde været fantastiske, men der var en vis tryghed i at have Anup med på vandet og Dron i backup køretøjet. Nu var det bare mig – ingen til at sige, at det her er en genial idé… eller helt idiotisk.

Denne flod er lang, meget lang. Den snor sig gennem det indiske landskab som en fulderik på vej hjem klokken fire om morgenen. Den fortsætter og fortsætter og… fortsætter. Det føles som om, den aldrig ender. Når jeg kigger på kortet efter en dags padling, har min prik næsten ikke rykket sig. Sandheden er, at jeg røv keder mig i kanoen. Lange dage med at ro uden at landskabet ændrer sig. Jeg er overrasket, efter at have tilbragt 10 dage med meditation og stirret ind i en væg ved Vipassana, at jeg stadig kan kede mig med dette. Jeg tror, det er pga forventningerne. Jeg troede, landskabet ville ændre sig undervejs, men lige nu er det svært at adskille dagene fra hinanden. Der er mange farme og marker med sukkerrør og hvede. Ikke meget variation. Jeg oplever dog smukke øjeblikke med dyrelivet, som når gharial krokodillerne glider i vandet og forsvinder under overfladen, eller delfinerne nysgerrigt kommer op til overfladen tæt på kanoen. Mange forskellige fugle og tusindvis af køer og bøfler stirrer på mig, mens jeg passerer dem. Jeg har også mange sjove interaktioner med de lokale. Inderne er vidunderlige på mange måder. Jeg har lært, at de tror, besøgende er ‘guder’, og de behandler dem derefter, hvilket er fantastisk for mig og så anderledes end den kultur, jeg kommer fra. De små landsbyer, jeg passerer igennem, har aldrig set en person udefra, så det er nogle gange en overvældende oplevelse for både dem og mig. De åbner deres hjem og hjælper mig med alt, jeg har brug for – finde mad, oplade elektronik, vise mig rundt og bære min kano. Men jeg taler ikke sproget, hvilket gør det svært at have en ordentlig samtale. Sandheden er også, at vi lever meget forskellige liv. Det er dog ikke nyt for mig. Jeg er vant til at navigere i forskellige kulturer og mindset, men forskellen er, at jeg altid har haft en ven eller partner med til at bevidne og grine af alle de fantastiske og fjollede ting, der sker på sådan en rejse. En god ven spurgte mig for nylig, hvorfor jeg vil fortsætte denne lange rejse, hvis jeg ikke synes den er særlig interessant. Det fik mig til at tænke godt og grundigt over, hvad der egentlig driver mig. Jeg tror, jeg stadig har barndomsmønstre, hvor jeg ikke vil give op på et projekt på grund af kedsomhed eller bump på vejen. Under mine andre rejser på cykel opstod lignende følelser en gang eller to. Men så skete der pludselig noget magisk. Jeg tror, magiske ting sker, hvis man har tålmodighed. Tidlige opdagelsesrejsende må have følt sig som i helvede det meste af tiden på deres ekspeditioner. Et liv er langt, og så er 100 dage (som jeg regner med, at denne rejse tager) næsten ingenting, og hvem ved, måske sker der fantastiske ting.

Jeg husker Torbjørns og min cykeltur. Vi sad i et lille gæstehus i Mpika, Nordøst-Zambia. Torbjørn var meget syg, og vi havde svært ved at connecte med de lokale. Vi var rejst dertil for at møde dem, men endte med at gemme os og prøve at undgå dem. Vi så på hinanden og tænkte ‘Hvorfor gør vi det her? Hvad er pointen?’ Så mødte vi mennesker, som vi kom til at beundre og elske, og det ændrede alt. Hvis vi var taget hjem på det tidspunkt i Zambia, ville jeg aldrig have mødt min kæreste Sophie og alle de andre fantastiske mennesker, vi efterfølgende fik kontakt med.

Men så er der også egoet. Selvom jeg prøver at bryde det ned (hvilket jeg accepterer vil være en livslang opgave), ved jeg, at det stadig har meget at sige. Mit ego er det, der ikke vil give op – jeg har sagt til folk, at jeg gør det her, jeg har planlagt det hele, logistikken har ikke været nem at få til at lykkes. Desuden er jeg stædig.

Hvad vil det sige at være modig? Er det modigt at fortsætte, være stædig og blive i min komfortzone, hvor at stoppe ikke er en mulighed, og jeg ikke behøver at tænke eller tage en beslutning? Eller er det modigt at stoppe, erkende at jeg har lært meget og haft en interessant tid, mens det varede, men også indrømme, at det ikke var, hvad jeg håbede på?

Jeg har også observeret min tålmodighed over for mennesker og situationer. En anden grund til, at jeg tog på denne tur alene, var for at lære mig selv bedre at kende. Mit mål med både vipassana og denne kanotur var at lære at være mere tålmodig over for mennesker og omstændigheder. Men nu indser jeg, at denne rejse gør det modsatte. Når man er alene hele tiden, finder man sin egen måde at gøre tingene på. Selvfølgelig “den rigtige måde”. Man vænner sig så meget til at gøre det på sin egen måde, at når andre gør tingene anderledes, mister man tålmodigheden.

Hundrede dage er selvfølgelig lang tid med den tankegang, at hver dag tæller og er en velsignelse. Man ved aldrig, hvad morgendagen bringer, så hvorfor spilde en dag? Jeg gør mit bedste for at leve efter det. Men jeg konkluderer, at dette ikke er spild af tid. Jeg lærer om mig selv hver dag og får stadig mange vigtige erkendelser, hvilket er vigtigt for min udvikling og for at blive en bedre version af mig selv. Jeg tænker, at når jeg ikke længere får nye indsigter, så er det måske tid til at stoppe. Hvem ved?

Magiske øjeblikke dukker bestemt op – det faktum, at jeg er omgivet af natur, delfiner, krokodiller og vandbøfler, er nu alligevel ret eksotisk hvis du spørger mig. Den store runde sol, der hver dag bringer energi og lys, skuffer aldrig, og denne hellige flod har uden tvivl en indflydelse på at presse mine grænser og hjælpe mig med at reflektere over ting, som jeg måske aldrig ville have fået chancen for at gøre.

English Version:

20 Days on Ganga River

The trip started in Karnaprayag in the Himalaya mountains. The first 4 days, I spend in the white water on Alakananda river until it merges with Bhagirathi and officially becomes Ganga river. Lots of adrenaline, excitement and focus was needed, and I must admit the first day was a very humbling experience. The rapids are up to class 4 and comes fast after each other. (The classification is a scale describing how difficult the rapid or section is, and 4 is not easy). Throughout time, I build up my confidence, and manage the rapids. It’s an amazing feeling being in a powerful running river like that, with no time to think about anything else other than manoeuvring the kayak through the rapids! My route guide Anup and I sleep in tents on the banks and tackle the river during the day.

As we reach Rishikesh it is time for me to change from the white water kayak into the foldable canoe I brought over from Denmark. I assemble it on the river bank and set off. Even though I already have spent days on the river, the feeling I get putting the canoe in the water with all my belongings and then just start floating downstream is a big rush - a point of no return.

The other days on the rapids have been incredible, but there was some kind of safety being there with Anup on the water, and Dron in the emergency vehicle. Now it was just me, myself and I - no one else to tell me this is a great idea… or this is nuts.

This river is long, very long. It curves its way through the Indian landscape like a drunk on his way home at 4 a clock in the morning. It goes on and on and…on. It feels like it will never end. When I look at the map after a day of paddling, my dot has barely moved. The truth is that I’m extremely bored in the canoe. Long days of paddling and the scenery doesn’t change. I’m surprised after spending 10 days of meditating and staring into a wall at the Vipassana, that I can still be bored doing this. I guess it comes down to expectations. I thought the scenery might change during the journey, but for now it’s difficult to separate the days from each other. Lots of farms and agriculture growing sugarcanes and wheat. Not much diversity. I have beautiful and lovely moments with wildlife encounters, like the Gharial crocodiles sliding into the water and disappearing under the surface, or the dolphins being nosy and coming up for air close to the canoe. Lots of different birds, and thousands of cows and buffalo’s staring at me while I pass them. I also have lots of fun interactions with the local people. The Indians are amazing in many ways. I learned that they believe visitors are ‘gods’, and they treat them likewise, which is amazing for me and so different to the culture I come from. The small villages I pass through have never seen a person from outside India, so it’s sometimes an overwhelming experience for them, and me. They open their homes, and help me with anything I need - finding food, charging electronics, showing me around and carrying my canoe. However, I don’t speak the language, which obviously makes it very difficult to have a proper conversation and interaction. Besides that, the truth is we live very different lives. This is not new to me. I’m used to navigating in different cultures and lifestyle, but the big difference is that I have always had a friend or partner with me to bear witness and and laugh at all of the amazing and silly things that happen on such a trip. A good friend recently asked me why I want to continue this long journey if I don’t find it that interesting. This made me think hard about what my drive actually is. I think I still have childhood patterns of not quitting or stopping a project because of boredom or bumps on the road. During my other travels on a bicycle, similar feelings occurred once or twice. But then suddenly something magical would happen. I believe amazing things happen if you have patience. Early explorers must have felt like hell most of the time on their expeditions. A lifetime is long and then 100 days (which I estimate this journey to take) is almost nothing, and who knows, amazing things might still happen.

I remember Torbjørns and my cycling trip. We sat in a little guesthouse in Mpika, North-East Zambia. Torbjørn was very sick and we were struggling with the locals. We came there to connect with them but found ourselves hiding and trying to avoid them. Interactions felt more like being hassled. We looked at each other and thought ‘Why are we doing this? What’s the point?’

Then we stumbled across people we came to admire and adore, who changed everything around. If we had quit and gone home at that point in Zambia, I would never have met my girlfriend Sophie, and all the other amazing people we subsequently connected with.

But then there is also the ego. Even though I’m trying to break it down (which I accept will be a lifetime task), I know it still has a lot to say. My ego is the one that doesn’t want to quit - I’ve told people I’m doing it, I’ve planned it all, the logistics have not been easy to make this happen. Besides, I’m stubborn.

What is it to be brave? Is it brave to continue, be stubborn and stay in my comfort zone where stopping is not an option and I don’t have to think or make a decision. Just keep on going. Or is it brave to stop, knowing that I learned a lot and had an interesting time whilst it lasted but acknowledge that this was not what i was hoping or looking for?

I also had an observation about my patience with people and circumstances. Another reason why I went on this trip alone was to get to understand myself better. I had the goal for both the vipassana and this canoe trip of learning to be more patient with people and circumstances. But now I realise this journey is doing the exact opposite. Being solo all the time, you find your own way to do things. Obviously “The Right Way”. You get so used to doing it your way, that when people do it in a different way, you lose patience.

One hundred days is obviously long with the mindset that each and everyday counts and is a blessing. You never know what tomorrow may bring so why waste one day? I try my best to live by that. But I conclude that this is not wasted time. I am learning about myself every day and I still have many important realisations, which is important to grow and become a better version of myself. I guess when I don’t get anymore important downloads, maybe that is the time to stop. Who knows?

Magical moments definitely appear - the fact that I’m surrounded by nature, dolphins, crocodiles and water buffalo’s is pretty exotic by my standards. The big round sun that brings energy and light everyday never disappoints and of course this sacred river is definitely having an affect on pushing my boundaries and helping me to contemplate things I may never have had the chance to do.

Previous
Previous

Indiens hemmelige bagdør 🌏🕵️‍♂️ India’s Secret Back Door

Next
Next

Vipassana 🪷 Fængsel eller Frihed? (Prison or Freedom?)